DFS každoročne organizuje pre svoje deti letný tábor.
 

 

Tábor 2009  -  VIII. ročník

Miesto: Kľačno - Chata Reváň
Termín: leto 2009
Téma tábora: Celoslovenská vienkarska konferencia

 

Po jednoročnej prestávke, keď v lete roku 2008 absolvoval súbor zájazd do Kanady, sme v lete 2009 opäť zorganizovali detský tábor, tentokrát už náš ôsmy.
Po 6 rokoch sme sa vrátili do príjemného prostredia Chaty Reváň v Kľačne pri Prievidzi, ktorá sa nachádza pod Fačkovským sedlom a horou Kľak. V rokoch 2002 a 2003 sme tu prežili dva skvelé tábory, preto sme neváhali a šancu vrátiť sa do známeho prostredia ihneď využili.
Ústrednou témou tento rok bola Celoslovenská vienkarska konferencia (CVK Klačno 2009). Cieľom bolo, aby deti rozdelené v oddieloch predstavujúcich teleso podobné školskej inštitúcii zastupujúce svoj kraj v rámci Slovenska, tento predstavili ostatným 7 oddielom, a aby sa tak všetci počas tábora zoznámili trošku viac s celým Slovenskom po mnohých stránkach. Toto všetko v rámci už tradičného zostavenia disciplín, akými boli divadlo a divadelná improvizácia, počas ktorých vznikali rôzne veľmi zaujímavé variácie na jednotlivé kraje počas ročných období. Úplne v úvode nám deti predstavili svoje kraje pomocou reklamných šotov.
V tohtoročnom tábore bolo medzi vedúcimi veľké množstvo tanečných pedagógov-študentov VŠMU a členov umeleckých súborov Lúčnica a Gymnik, ktorí si formou malých tanečných domov pripravili pre deti výuku tancov zo všetkých krajov Slovenska, vždy dve rôzne tanečné oblasti v rámci jedného kraja, keď potom jednotlivé oddiely, ktorých sa to týkalo, museli dané tance odprezentovať.
Na krátku návštevu zavítal aj špeciálny hosť, pedagóg a choreograf Vlado Michalko, ktorý deti naučil napríklad Kolomyjku z Habury a Trepotenku z Tiačeva.
Aby tábor nebol len o speve, tanci, hudbe a divadle, zaradili sme samozrejme tiež pár športových a netradičných disciplín, lebo ako už býva zvykom celých 11 dní prebiehala medzi oddielmi celotáborová súťaž, do ktorej sa počítalo všetko, čo deti absolvovali. Boli to napríklad veľmi populárny hod surovým vajíčkom na diaľku, hod šípkami, prekážkový beh, improvizácia v modernej gymnastike s náradím, hod fľašou cez hlavu, flus žuvačkou, fúkanie do sáčku, skákanie škôlky pre najmenších a diskohry v rámci ktorých malo asi najväčší úspech lovenie jabĺk a ping-pongových loptičiek z veľkého hrnca s vodou bez pomoci rúk, a to hlavne v podaní vedúcich. A chýbať nemohla ani klasika, ako orientačný beh, tanečný maratón, nočná hra a Najsamlepší Vienkar.
No a keďže za 6 rokov sa generácia detí kompletne obmenila absolvovali sme aj výlet do Čičmian a Rajeckej Lesnej, kde mohli deti obdivovať najväčší drevený betlehem na Slovensku.
Už teraz sa všetci tešíme, kam povedú naše kroky v rámci tábora na budúce leto.

 
   

 

Tábor v roku:
2021
2020     2019     2018     2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011
2010     2009     2008     2007     2006     2005     2004     2003     2002     2001